Stroombuffer voor decoder

Over alles waar een draadje aan zit (of een antenne)
Plaats reactie
FritsB (†)
Berichten: 106
Lid geworden op: 23 mei 2005, 16:01
Locatie: Putten

Stroombuffer voor decoder

Bericht door FritsB (†) » 02 sep 2008, 21:38

1795 schreef:
Ook digitaal decoder met stroombuffer inbouw. Dat wil ik het liefst bij elke lok maken, maar dat kost weer decoders, aangezien dit (tot nu dan) alleen met zimo decoders kan. (zover ik weet)
Nou, met Lenz moet het ook kunnen, getuige mijn recente e-correspondentie met hr Gradl van Fa Lenz:

> Der +Pol ist kein Problem. Da nehmen Sie einfach das blaue
> Kabel. Die Masse müßen Sie am Gleichrichter abgreifen. Wir
> weisen darauf hin, das dieser Decoder nicht für dieses Vorhaben
> vorgesehen ist. Eventuelle Schäden werden nicht von der Garantie
> abgedeckt.

Hij houdt wèl een slagje om de arm, maar hij zegt niet dat het niet kan....
Volledigheidshalve nog een plaatje met de daarbij behorende tekst van hr Gradl:

Afbeelding

> Sie finden Ihr Bild wieder im Anhang. Sie müßen in diesem Fall an
> das mit dem roten Punkt gekennzeichneten IC Pin gehen. Dies ist
> der Masse Punkt des Gleichrichters.

1795 schreef:
Zelfs in 0 past het allemaal net. Decoder onder de motor, printje met condensator tussen frame. Het rijd wel super.

Edwin


Ja, eigenlijk is 0 toch niet eens zo heel groot, hè....
Frits Binnerts is op 23 augustus 2009 overleden. Zijn bijdragen blijven op het forum staan ter nagedachtenis aan hem.

Gebruikersavatar
1795
Berichten: 631
Lid geworden op: 15 mei 2005, 12:33
Locatie: Rdonk
Contacteer:

Re: National Spoor-Nul weekeinde 2008 te Zutphen

Bericht door 1795 » 03 sep 2008, 22:27

Ja, eigenlijk is 0 toch niet eens zo heel groot, hè....
Nee, vooral in stoomloks heb je maar erg weinig ruimte over.

Edwin

PietL
Berichten: 222
Lid geworden op: 17 mei 2005, 15:12
Locatie: Hoorn

Re: National Spoor-Nul weekeinde 2008 te Zutphen

Bericht door PietL » 04 sep 2008, 17:27

Edwin,
Die stroombuffer kan in principe op elke decoder worden aangesloten, probleem is vaak om de min te vinden op de print.
En bij spoor N decoders ontbreekt vaak de blauwe draad voor de plus.
Piet Lourens

Gebruikersavatar
1795
Berichten: 631
Lid geworden op: 15 mei 2005, 12:33
Locatie: Rdonk
Contacteer:

Re: National Spoor-Nul weekeinde 2008 te Zutphen

Bericht door 1795 » 16 sep 2008, 19:11

Eigenlijk hoort dit ondertussen meer bij de digitaal vraagbaak, maar om het compleet te houden zet ik het hier weg. Misschien kan of wil de moderator het ook bij de digitaal afdeling zetten.

Maar ik heb enkele loks met een Uhlenbrock 76400 decoder, en heb de vraag daar gesteld waar de buffer ook aan te sluiten, en kreeg ook netjes antwoord:
die Masse können Sie an den gekennzeichneten Punkt am Decoder anschliessen,das blaue Kabel können Sie als '+'verwenden.

Diesen Umbau führen Sie auf eigene Verantwortung durch.

Mit freundlichen Grüßen
Ihr Uhlenbrock Service Team
-------------------------------------------------------------------------------
Uhlenbrock Elektronik GmbH
Afbeelding

Dat het ook voor eigen risico is, ok.
Dat gaan we dus ook proberen.

Edwin

Gebruikersavatar
RobK
Site Admin
Berichten: 1398
Lid geworden op: 09 mei 2005, 14:27
Locatie: Maastricht
Contacteer:

Re: Stroombuffer voor decoder

Bericht door RobK » 16 sep 2008, 21:49

Dit onderwerp werd te digitaal voor 'Spoornulweekeinde', dus het is afgesplitst en naar dit subforum verplaatst. Praat gerust verder!

PietL
Berichten: 222
Lid geworden op: 17 mei 2005, 15:12
Locatie: Hoorn

Re: Stroombuffer voor decoder

Bericht door PietL » 17 sep 2008, 16:08

Inmiddels heb ik een aantal van deze buffers ingebouwd. Terecht werd opgemerkt dat zelfs in spoor 0 ruimte een probleem is. In LGB soms ook heb ik gemerkt.
Het schemavoorstel van Zimo werkt goed. Ik heb echter wel gemerkt dat programmeren soms lastig is, waarschijnlijk omdat de ACKpuls van de decoder verzuipt in de condensator. De diode zou dat moeten verhinderen, maar toch gebeurt het. In twee loc's heb ik dan ook een kale elco gemonteerd die via een schakelaartje zit aangesloten. Bij het programmeren schakel ik dus de elco uit. Zo vaak programmeer je een loc nou ook weer niet dat dit een bezwaar is.
Conrad heeft een prachtig klein SMD schuifschakelaartje dat eenvoudig onopvallend weg te werken is.
Overigens heb ik een loc met twee van die schakelaartjes uitgerust om de decoder helemaal uit te schakelen als ik op een analoge baan wil rijden. Ik weet wel dat moderne decoders dit zonder meer moeten kunnen, maar uitschakelen werkt beter.
Piet Lourens

Gebruikersavatar
1795
Berichten: 631
Lid geworden op: 15 mei 2005, 12:33
Locatie: Rdonk
Contacteer:

Re: Stroombuffer voor decoder

Bericht door 1795 » 20 sep 2008, 13:30

Met de Uhlenbrock decoder werkt het. Net ingebouwd, en getest. Dat is dus ook mooi. Zit je niet vast aan 1 decoder.

PietL
Berichten: 222
Lid geworden op: 17 mei 2005, 15:12
Locatie: Hoorn

Re: Stroombuffer voor decoder

Bericht door PietL » 22 sep 2008, 10:47

Hoezo, zit je niet vast aan 1 decoder? Ik heb gemeld dat dit werkt bij elke decoder, waarvan je de aansluitingen van plus en min kunt vinden.
Of, en dat denk ik eigenlijk, lezen wij elkaars berichtjes nietl?
PietL

Gebruikersavatar
1795
Berichten: 631
Lid geworden op: 15 mei 2005, 12:33
Locatie: Rdonk
Contacteer:

Re: Stroombuffer voor decoder

Bericht door 1795 » 22 sep 2008, 21:03

ja, dat had ik wel gelezen, maar net wat je zegt, je moet wel dan de + en - weten te vinden.

Edwin

Gebruikersavatar
1795
Berichten: 631
Lid geworden op: 15 mei 2005, 12:33
Locatie: Rdonk
Contacteer:

Re: Stroombuffer voor decoder

Bericht door 1795 » 30 sep 2008, 22:58

Buffer ook in de philotrain sik ingebouwd, en rijden dat hij nu doet!!!!
Lekker soepel en langzaam. Ook gezien dat er op de decoder een stekker zit voor een geluiddecoder, dus nu alleen nog het geluid.

Edwin

FrankJ
Berichten: 646
Lid geworden op: 17 mei 2005, 22:29
Locatie: Oldenzaal

Re: Stroombuffer voor decoder

Bericht door FrankJ » 02 okt 2013, 22:53

5 jaar na de Sik van Edwin is ook die van mij voorzien van een stroombuffer. Samen met Klaas, ik demonteer het model en hij 'doet' de electronica', hebben we een stroombuffer geknutseld zoals Huib ook ooit al eens heeft beschreven. We hebben ook meteen de verlichting aangepast. Ieder lampje zit nu op een eigen uitgang waardoor ik naast de standaard met de rijrichting wisselende frontseinen (Functie Licht) ook met een rangeersein, d.w.z. aan beide zijden 1 lamp (F1) kan rijden.
Groeten, Frank
Groet, Frank

Modules Bouwhuistunneltje Enschede, NS mechanische beveiliging

Vincent Scholte
Berichten: 169
Lid geworden op: 21 sep 2007, 06:40
Locatie: Arnhem

Re: Stroombuffer voor decoder

Bericht door Vincent Scholte » 03 okt 2013, 10:16

Dat is leuk Frank, die apart schakelbare verlichting.Heb je daar een schema van ? Hier ligt op de keukentafel een redelijk gedemonteerde sik, dus als ik toch bezig ben...
En hoe heb je de schakeling van Huib aangesloten ?

Groeten,

Vincent
Nog even aan de slag voor Zutphen...

FrankJ
Berichten: 646
Lid geworden op: 17 mei 2005, 22:29
Locatie: Oldenzaal

Re: Stroombuffer voor decoder

Bericht door FrankJ » 03 okt 2013, 19:39

Dag Vincent,
Die lampjes, daar heb je geen schema voor nodig ; ieder lampje op een aparte functie-uitgang (LVor, LRück, FA1, FA2). Vervolgens de CV's 33 t/m 35 zo instellen dat 33 en 34 de lampen voor en achter schakelen (vanzelf richtingafhankelijk) en 35 voor en achter beide 1 lamp.
De stroombuffer hebben we aangesloten volgens het schema in de handleiding van de Zimo decoder. De foto's die Huib Maaskant heeft genomen van z'n omgebouwde Sik kwamen daarbij erg goed van pas Foto1, Foto2 en Foto3.
Een kwestie van de decoder verplaatsen naar boven op de motor en de stroombuffer voor de motor. We moesten wel alle bedrading met die rare stekkers vervangen door draad zonder stekkers, anders paste de zaak niet onder de huif.
Groeten en veel succes ermee!
Frank
Groet, Frank

Modules Bouwhuistunneltje Enschede, NS mechanische beveiliging

Plaats reactie