Ortsdurchfahrt Mühlhausen Franken

Baanbeschrijvingen, thema's en uitwerkingen;
modulenbakken, draag-, opslag- en transportconstructies, vaste thuisbanen; verlichtingssystemen, presentatie
Gebruikersavatar
JelleJan
Berichten: 106
Lid geworden op: 07 apr 2006, 09:09
Locatie: Friesland
Contacteer:

Ortsdurchfahrt Mühlhausen Franken

Berichtdoor JelleJan » 09 jan 2018, 21:50

Ik begin in het nieuwe jaar hier maar eens te tonen wat ik sinds enkele maanden aan het bouwen ben. Ik heb lang in meerdere landen gezocht naar een geschikt thema en ben uiteindelijk in Franken terecht gekomen, waar een spoorlijn heel krap tussen de huizen van de plaats Mühlhausen ligt, met 4 overwegen vlak na elkaar. Hier een filmpje, gevonden op YouTube, zodat iedereen zich een beeld kan vormen hoe mooi het geheel is:
Steigerwaldbahn - Sonderzug mit V60 11011 in Mühlhausen und 4 personell gesicherten BÜs auf einmal

Andreas S. Lüneburg heeft al eens een model in 1:87 gebouwd:
Magst nach Magsthausen?

Een uitsnede in schaal 1:45 zou er ongeveer zo kunnen uitzien:
Afbeelding
De schuur M1 is in 1:45 ongeveer 30 cm lang, de modelbaan zou daarmee in het midden slechts 60 cm diep worden. Ik hoop echter ook het huis ten noorden van M1 nog te bouwen, zodat het 85 cm wordt.

Het wordt een reconstructie uit het jaar 1965, waartoe ik helaas slechts weinig foto's heb, maar een zeer bruikbare foto uit de jaren '50 en enkele uit de jaren '70 heb ik wel liggen. De gebouwengroep, die op het fimpje aan het begin meteen vol in beeld is, heb ik als eerste gekozen om na te bouwen, op mijn plan zijn dat R1+R2+R3+R4. De eerste drie daarvan, R1+R2+R3, kan ik al laten zien, nog in aanbouw:
Afbeelding
Dit rijtje is nu al 56 cm lang, samen met R4 wordt het ongeveer 75 cm. Er komt een straat langs in een helling, de gebouwen zullen een stukje in het landschap verdwijnen.

Ook de grote schuur M1 in het midden is in aanbouw, hier missen alleen nog de dakpannen. Het stukje grasmat laat zien, dat dit gebouw zo'n 15 mm in de grond zal verdwijnen. Het doorhangende dak is volgens de historische foto's uitgevoerd (tegenwoordig zit er een nieuw en recht dak op).

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De verticale planken heb ik een voor een uitgesneden en opgeplakt, de onderkant bewust wat onnauwkeurig, dat was immers in het echt net zo.

Met vriendelijke groeten van Jelle Jan

bernard
Berichten: 2015
Lid geworden op: 26 jul 2008, 20:53

Re: Ortsdurchfahrt Mühlhausen Franken

Berichtdoor bernard » 09 jan 2018, 22:39

Hallo Jelle-jan,

Persoonlijk ben ik zeer onder indruk van jou plan en de bouw van de gebouwen. Vind dat je gebouwen heel erg mooi maakt knap stukje vakwerk.Blijf je draadje zo wel op het SNM forum als hier volgen.

Maak jij de gebouwen uit Plastic plaat of Foamboard en welk spur heb jij gebruikt voor op de muur om die pleisterlaag te krijgen.

Met spoorse groeten,

bernhard

Gebruikersavatar
JelleJan
Berichten: 106
Lid geworden op: 07 apr 2006, 09:09
Locatie: Friesland
Contacteer:

Re: Ortsdurchfahrt Mühlhausen Franken

Berichtdoor JelleJan » 09 jan 2018, 23:04

Hoi Bernard,

Dank je wel!

Alles is polystyreen, ook wel kortweg styreen genoemd. De profielen en plankenplaat (V-groove) zijn van Evergreen, de gewone vlakke plaat is een goedkoper fabrikaat, die je meestal in 25x50cm tegenkomt, de modelbouwwinkel waar ik het haal heeft zelfs 25x100cm en 50x100cm in huis. De gebouwen R1+R2+R3 zijn bekleed met de 52411 van Auhagen, deze 1.5mm dikke plaat heeft een zeer fijne pleisterstructuur, helaas slechts 10x20cm, huis R1 heeft dan ook een naad boven de deur (daar valt ie het minst op, zeker met een beetje plamuur erin). De schuur M1 heb ik een grovere pleisterstructuur gegeven, dit is de diepgezogen 0.5 mm dunne plaat 55084 van Noch, die is 30x18cm, maar... helaas uit het assortiment genomen. Mijn laatste restje was net genoeg voor dit gebouw.

Groeten van
Jelle Jan

Gert-Jan
Berichten: 177
Lid geworden op: 26 aug 2016, 21:08

Re: Ortsdurchfahrt Mühlhausen Franken

Berichtdoor Gert-Jan » 10 jan 2018, 09:24

Hallo Jelle Jan,

Ook ik had de start van deze module via het snm forum al meegekregen. Interessant concept! Wat ga je uiteindelijk met de module doen aangezien je geen rangeermogelijkheden hebt, wordt dit een uitneembaar deel in een vaste baan? Ergens op youtube is er nog een dergelijk filmpje te vinden van een spoorlijn door een Duits dorp, inclusief kinderkopjes, vakwerkhuizen e.d. ik zal eens kijken of ik het terug kan vinden.

Voor een h0 projectje had ik laatst ook een structuurwandje nodig, uiteindelijk heb ik eerst de wand geverft en daarna ben ik er met een droge verfroller overheen gegaan, dat geeft ongeveer hetzelfde effect.

Ook hier vanuit het Friese blijft ik volgen, groet, Gert-Jan

Gebruikersavatar
JelleJan
Berichten: 106
Lid geworden op: 07 apr 2006, 09:09
Locatie: Friesland
Contacteer:

Re: Ortsdurchfahrt Mühlhausen Franken

Berichtdoor JelleJan » 10 jan 2018, 18:51

Dag Gert-Jan,

Wellicht heb jij de Ortsdurchfahrt van Olef gezien, dat is met vakwerkhuizen. Dit plaatsje in de Eifel heb ik zelf in 2009 bezocht en ten behoeve van modelbouw zeer uitgebreid in detail gefotografeerd inclusief de museumtrein die langs kwam, maar het nabouwen van die scheve vakwerkhuizen is niet zo mijn ding, ik ben destijds tijdens het bouwen van het eerste huis al afgehaakt. Hier een filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=GFIh-lOGaDQ

Ook met vakwerkhuizen was de Ortsdurchfahrt van Kohden ten noordoosten van Nidda, maar die lijn is helaas net iets te vroeg (eind jaren 50 dacht ik) opgeheven. Hier een oud filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=IwzG9QtjJ8Y
In EEP is daarvan een mooie simulatie gemaakt:
https://eepshopping.de/anlage-nidda---vollversion%7C6688.html

Tja, deze Ortsdurchfahrten met volwaardige spoorlijnen zijn echt mijn ding, ik heb er nog wel meer gevonden bij onze Oosterburen.

Mijn werkstuk zal voorlopig op zich zelf staan, met aan weerszijden een krappe boog naar iets fiddleyarderigs, hopelijk later aan een kant te vervangen voor een leuk kopstationnetje.

Groeten uit eveneens Friesland van Jelle Jan

Ruud B.
Berichten: 239
Lid geworden op: 27 sep 2005, 20:59

Re: Ortsdurchfahrt Mühlhausen Franken

Berichtdoor Ruud B. » 10 jan 2018, 20:09

Mooi project en ziet er veelbelovend uit!

Groeten, Ruud


Terug naar “Het spoormeubel: boven- en onderkant van de modelbaan”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten