Stoomtramrijtuig 43 van de Gooische Tram

Vertel wat je bouwt, en hoe. Zoek je documentatie? Heb je bouwproblemen?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
RobK
Site Admin
Berichten: 1385
Lid geworden op: 09 mei 2005, 14:27
Locatie: Maastricht
Contacteer:

Stoomtramrijtuig 43 van de Gooische Tram

Bericht door RobK » 21 apr 2018, 11:48

De afgelopen periode heb ik een paar stoomtramwagons en een rijtuig gebouwd in 1:45. Driemaal een geval van 'kitbashing', het verwerken van bouwkits tot iets anders dan de bedoeling ervan was.

Een paardentramgoederenwagen van de NCS kwam uiteindelijk bij de NBM (Utrecht-Zeist) terecht als bovenleidingmontagewagen. Die heb ik gebouwd op basis van een Slaters Midland Railway remmerswagen. Hij is uitgevoerd in de toestand vlak voor de sloop. Die heb ik al laten zien:
http://www.spoornul.nl/forum/viewtopic.php?f=3&t=816821

Een bakwagen van de stoomtram Haarlem-Leiden overleefde nog tot in de elektrische periode bij de NZH. Dit wagentje bouwde ik op basis van een Cooper Craft-bakwagen, een hoog type van de Great Western Railway. Die kwam hier al ter sprake:
http://www.spoornul.nl/forum/viewtopic.php?f=3&t=816816

Tenslotte voegde ik een Testors San Francisco Cable Car en een G-Mark tram uit Tokio samen tot rijtuig 43 van de Gooische Tram. De keuze hiervoor ontstond als gevolg van de vreemde raamindeling van het origineel. Het resultaat is een benadering, geen exact model; zo had de echte 43 boogramen (allemaal verschillende) en was het rijtuig een tikje langer. De binnenliggende draaistelframes kloppen wel.

Afbeelding
GTM-rijtuig 43, schaal 1:45 by Rob Kievit, on Flickr

Uitgebreide snij,- zaag-, plak- en soldeerverslagen van deze drie voertuigen vind je op mijn blog, https://eilandwaan.blogspot.nl .

JanHdH
Berichten: 478
Lid geworden op: 19 mei 2005, 16:31

Re: Stoomtramrijtuig 43 van de Gooische Tram

Bericht door JanHdH » 21 apr 2018, 22:49

Hallo Rob,

Dat ziet er weer erg leuk uit.Je laat weer eens goed zien dat met eenvoudige middelen aardige modellen te bouwen zijn.Het hoeft niet allemaal enige duizenden Euro's te kosten.Bovendien hoef je geen jaren te zitten wachten totdat een leverancier eens een model uitlevert.

Vriendelijke groeten,

Jan den Haan
Rotterdamsche Tramweg Maatschappij , trams op Walcheren (SW en TVFM), NZH tram , Furka Oberalp Bahn

Plaats reactie