S49 railmateriaal van Hosenträger Rail Systems GmbH

Veel nullers zijn ook actief in de grotere schaal 1 (1:32; ook 10mm/ft). Dit is de plek voor discussies over 1.
Plaats reactie
ArnoldS
Berichten: 1230
Lid geworden op: 15 mei 2005, 15:39

S49 railmateriaal van Hosenträger Rail Systems GmbH

Bericht door ArnoldS » 03 okt 2017, 11:14

Even ter introductie:

In de wereld van spoor 1 zijn er, net als in spoor 0, eigenlijk niet zo zoveel producenten van railmateriaal. Het gros, of liever gezegd alle producenten leveren railmateriaal met een spoorstaafhoogte van 5 mm of meer. Dit komt overeen met de spoorstaven die pas na de jaren 1950 bij de spoorwegen werden toegepast.
Zou men voor een vroegere periode willen kiezen met railmateriaal dat een passende (en dus lagere) railstaafhoogte zou moeten hebben dan is er maar één producent die dat kan leveren en dat is Hosenträger Rail Systems GmbH. Dit kersverse bedrijfje is in de voetsporen getreden van het eerste gelijknamige eenmansbedrijf van Eddy Dreyer. Tussen het stoppen van zijn bedrijfje en de oprichting van dit nieuwe bedrijf in GmbH-vorm zitten een paar jaar die opgevuld zijn door het duo Joachim Nolte en Marc Perk onder de naam S49-Gleis. De activiteiten van dit laatste duo zijn inmiddels ook gestopt.
Het nieuwe Hosenträger Rail Systems GmbH van 2017 is opgericht door vijf gepassioneerde modelspoorders uit de gelederen van Fremo:32, de spoor 1-devisie van Fremo.
Mede omdat zij met vijf man hun talenten verdelen binnen dit bedrijf dicht ik deze Hosenträger 2.0 meer overlevingskansen toe dan toen Eddy Dreyer het allemaal alleen moest doen.
Niet alleen kennis van de te bouwen zaken en de te gebruiken gereedschappen zijn belangrijk, ook de public relations en klantbeheer zijn door intensieve communicatie van levensbelang. Dat lijkt goed begrepen te zijn…

ArnoldS
Berichten: 1230
Lid geworden op: 15 mei 2005, 15:39

Re: S49 railmateriaal van Hosenträger Rail Systems GmbH

Bericht door ArnoldS » 03 okt 2017, 11:16

Voor de liefhebbers,

Ikzelf heb mij uitgebreid laten adviseren door zowel de werknemers van het nieuwe Hosenträger Rail Systems GmbH als de vroegere eigenaar Eddy Dreyer. Allemaal zeer gepassioneerde modelbouwers die het mooie S49-railmateriaal een zeer warm hart toedragen.
Een ontwerp van een meegebogen wissel werd niet alleen bewonderd, maar opbouwend bekritiseerd om de configuratie zo overtuigend als naar de werkelijkheid te verbeteren.

Hosenträger Rail Systems GmbH heeft binnenkort bouwpakketten van S49 railstukken in 15 m en 30 m in de uitvoering met echt houten bielzen, kunststof railstoelen die met messing houtfretjes worden bevestigd. Ook kan men kiezen voor imitaties van stalen bielzen. Dit type biels kwam relatief veel voor bij de Duitse spoorwegen tussen 1900 en 1935.
In december verwacht Hosenträger de schaalwissels EW-S49-190-1-9 uit te brengen in zowel 1pur als FineScale railstandaard. Pas halverwege volgend jaar worden de EW-S49-112-1-6,6 uitgeleverd. Deze laatste wissel is eigenlijk een fantasie-configuratie die door zijn korte verschijning meer op industrie-spooraansluitingen zouden passen als men exact alles in schaal 1:32 zou willen hebben. Niettemin is dit ‘korter’ wissel een uitstekend compromis als de modelbaanruimte beperkt is en men toch een naar werkelijkheid gelijkend wissel wil hebben. De verwachting bij Hosenträger is daarom dat juist dit wissel populair zal zijn.

Anderzijds kun je bij Hosenträger heel goed terecht als men bijvoorbeeld zo’n zelfontworpen wissel wil voorzien van hun onderdelen of deze in z’n geheel ‘custom made’ wil laten bouwen.

De producten van Hosenträger zijn niet goedkoop, maar anderzijds heb je bijvoorbeeld bij de bouw van een Fremoduul niet veel nodig. Een indicatie: een 30m railstuk (ongeveer 1 m) kost € 75,- en een EW-S49-112-1-6,6 kost € 340,- exclusief accessoires, zoals ‘Stutzknaggen’, wisselsteller, wissellantaarn en wisselaandrijving. Ikzelf denk dat je per vierkante meter wellicht evenveel geld zal uitgeven in vergelijking met bijvoorbeeld spoor 0 railmateriaal van de firma Wenz.

Vriendelijke groeten,

Arnold

ArnoldS
Berichten: 1230
Lid geworden op: 15 mei 2005, 15:39

Re: S49 railmateriaal van Hosenträger Rail Systems GmbH

Bericht door ArnoldS » 01 dec 2017, 16:21

Voor de liefhebbers,

Sinds enige dagen is de officiële website van Hosenträger Rail Systems GmbH online.
Afbeelding
Op deze site vind je een o.a. uitleg over de bovenbouw van de Reichsbahn welke als voorbeeld is genomen, over hun railmateriaal en wissels natuurlijk en op welke evenementen ze zullen staan. Binnenkort dus ook in Nederland te zien!
Ontdek zelf de website en klik hier.
Veel leesplezier!

Vriendelijke groeten,

Arnold
(Een fan van Hosenträger Railsystems)

Gebruikersavatar
CordeJong
Berichten: 2329
Lid geworden op: 13 mei 2005, 17:15
Locatie: Haarlem
Contacteer:

Re: S49 railmateriaal van Hosenträger Rail Systems GmbH

Bericht door CordeJong » 09 jan 2018, 17:42

Het bedrijf begint te draaien de laatste DRG S49 raildelen nog nodig voor mijn 1:32 spoorweg zijn inmiddels beschikbaar en worden geleverd. Ik had de primeur de faktuur welke ik deze week ontving had nummer RE18001 de eerste verstuurd in 2018 door Hosenträger Rail Systems GmbH. Kan mijn raildelen afhalen op het 0&1 Treffen in Maarn 10 en 11 februari. Hosenträger Rail Systems GmbH is daar aanwezig met hun fraaie producten.
Groeten,

Cor de Jong,

Lid van HMRS, GOG, BGS, S7 group en DSSG.
Bouwt: Scale 7 Engels breed en normaal spoor, periode 1870 - 1910.
Bouwt: Schaal 1:32 DRG periode 1925-1939 normaal en smalspoor.

Blokpost-Nul en Blokpost-Nul Nieuws en Blokpost-32 Nieuws.

Ruud B.
Berichten: 244
Lid geworden op: 27 sep 2005, 20:59

Re: S49 railmateriaal van Hosenträger Rail Systems GmbH

Bericht door Ruud B. » 12 jan 2018, 20:01

Erg mooi spul voor de echte liefhebbers van rail- en wisselbouw!

ArnoldS
Berichten: 1230
Lid geworden op: 15 mei 2005, 15:39

Re: S49 railmateriaal van Hosenträger Rail Systems GmbH

Bericht door ArnoldS » 30 jan 2018, 11:40

Voor de liefhebbers van het railsysteem exact op schaal,

Tegen het einde van vorig jaar moest men bij Hosenträger Railsystems met pijn concluderen dat de beoogde uitlevering van de eerste wissels niet gehaald kon worden. De oorzaak zit ‘m hoofdzakelijk in de moeizame aanschaf van het exacte S49 railprofiel. Het heeft klaarblijkelijk lang geduurd voordat men bij de toeleveranciers afspraken kon maken over de beoogde kwaliteit en hoeveelheid met betrekking tot de benodigde onderdelen en materialen. Zelfs toen men de eerste partij materialen toegeleverd had gekregen, kwam het voor dat deze toch onverwachts moest worden afgekeurd. Het is daarom niet gelukt om alle onderdelen voor het eerste wissel op tijd verzameld te hebben voor het einde van 2017. Helaas had dit alles ook gevolgen voor de leverantie van de gewone rechte stukken rail. Dat betreurt men bij Hosenträger zeer, maar men zit niet bij de pakken neer en wil zogezegd de koe bij de hoorns vatten om zaken zo snel mogelijk gedaan te krijgen.

Gelukkig is er ook wat positiefs te melden: Het eerste proefmonster van het speciale tongenprofiel Zu2-49 is bij Hosenträger binnen en ziet er heel overtuigend uit.

Afbeelding
Het nieuwe nikkelzilveren Zu2-49 tongenprofiel exact op schaal 1:32, foto Martin Meiburg, Hosenträger Railsystems GmbH©

Op de bovenstaande foto is het proefmonster van het speciale (onbewerkte) tongenprofiel naast de aloude (gegoten) messing tong gelegd ter vergelijking. De tongen van de nieuwe wissels zullen worden gefreesd uit dit nikkelzilveren tongenprofiel. Nu het Zu2-49 tongenprofiel net als het standaard S49-railprofiel van nikkelzilver is gemaakt, past dat niet alleen veel beter bij elkaar, maar heeft ‘t bovendien ook de werkelijkheidsgetrouwe glans zoals je dat ook ziet aan de bovenzijde van rails van het grote voorbeeld.
Er is nog veel meer moois in ontwikkeling bij Hosenträger Railsystems GmbH©, daarover later meer. Spoor 1 liefhebbers die dit railsysteem ook graag van dichtbij willen bekijken verwijs ik graag naar het 01-treffen in Maarn in het weekeinde van 10 & 11 februari. Een mooie afleiding van het carnavalsgebeuren :-)

Vriendelijke groeten,

Arnold

ArnoldS
Berichten: 1230
Lid geworden op: 15 mei 2005, 15:39

Hosenträger Rail Systems op spoor 1 beurs in Sinsheim (D)

Bericht door ArnoldS » 21 jun 2018, 14:37

Voor de liefhebbers van modelrails,

De vijf plus één mannen van Hosenträger Railsystems zullen hun merk tijdens de Internationale Spur 1 Ausstellung te Sinsheim komend weekeinde vertegenwoordigen. Tijdens deze spoor 1 beurs in Sinsheim laat Hosenträger Rail Systems graag zien welke vorderingen zij hebben geboekt in de ontwikkeling van hun railmateriaal voor spoor 1.

Door het noodzakelijk moeten afkeuren van proefmonsters van leveranciers is de productie van de eerste modelwissels 1:9 spijtig genoeg wederom vertraagd. Het goede nieuws is echter dat de laatste monsters wel zijn goedgekeurd en inmiddels de materialen aardig op voorraad raken. Nu zal de productie niet meer worden beïnvloed door verkeerde leveranties en is het aan het team van Hosenträger Railsystems om zo snel als mogelijk de bouwpakketten samen te stellen. Men zal er vanaf nu alles aan doen om die achterstand in uitlevering weg te werken om daarna snel te kunnen beginnen aan het volgend modelwissel 1:6,6.

Mocht je geïnteresseerd zijn in hun producten, dan kan men tegenwoordig ook bij hun vragen naar een Nederlandse vertaling van de nieuwste Hosenträger Rail Systems prijslijst no. 2-2018 (mei 2018).

Vriendelijke groeten,

Arnold

Plaats reactie